Hjem

Litt Historie

 

Provinser (Barrios)

Camagüey

Ciego de Ávila

Cienfuegos

Granma

Guantánamo

Havana (La Habana)

Holguín

Isla de la Juventud

Las Tunas

Matanzas

Pinar del Rio

Sancti Spíritus

Santiago de Cuba

Villa Clara

Noen byer:

Artemisa

Baracoa

Bayamo

Caibarién

Cienfuegos

Cayo Guillermo

Colón

Guantánamo

Güines

Havana By

Mariel

Matanzas

Morón

Nueva Gerona

Nuevitas

Placetas

Sagua La Grande

Santa Clara

Santiago de Cuba

Trinidad

Varadero

Hva skjer på Cuba

Events

Opplevelser

Restauranter

Severdigheter

Shopping og Uteliv

Sportsaktiviteter

Strender på Cuba

Booking

Hotellbestilling

Reiseselskap

Flybilletter

Informasjon

Faktaguide Cuba

Kart

Transport

Været på CubaOm oss

Annonsere

Kontakt


Flyplass Info.

Gardermoen

Arlanda/Stockholm

Frankfurt/Tyskland

Heathrow/London

Kastrup/København

Schiphol/Amsteram

Fly Forsinkelser

Isla de la Juventud

 

Provinsen Isla de la Juventud (som betyr på spansk - ungdomsøya- het tidligere Isla de Pinos). Dette er den største av Cubas øyer (ca. 87' innbyggere, hvorav ca. 40' bor i den største byen Nueva Gerona, fra 1830), og dekker (inkl. alle omkringliggende småøyer) et areal på hele 3056 kvadratkilometer (km²). Hovedøya utgjør av dette 2200 Kvadratkilometer (km²). Beliggenheten til Isla de la Juventud er omtrent 10 mil sørøst for selve Cuba.

Man kjenner forholdsvis lite til områdets/øyas historie, men man har i et godt skjult huleområde som ligger i nærheten av "Punta del Este" stranden (som ligger helt ute på sydøstspissen av øya) funnet nesten 240 hulemalerier som er beregnet å være nesten 2800 år gamle. Christofer Columbus gjorde europa kjent med Isla de la Juventud etter sin andre reise (1494) til det som historiebøkene beskriver som "Den nye verden".

Isla de la Juventud har hatt en broker fortid og var tidligere godt kjent som er yndet oppholdssted for sjøpirater: Det beskrives at Francis Drake, John Hawkins, Thomas Baskerville og Henry Morgan holdt til på denne øya, og brukte den som utgangspunkt for sine raid.

 

  Se været her

 

 

 

 

Etter den Spansk-amerikanske krigen (1888 - 1898), måtte Spania frasi seg alle rettigheter til Cuba, men denne øya var ikke nevnt i den såkalte Paris-avtalen, og dette førte til strid mellom USA og det uavhengige Cuba om rettighetene til øya. I 1907 besluttet USA's høyesterett at øya ikke tilhørte USA. Det ble inngått en avtale mellom Cuba og USA om øya i 1925.

Øya var sparsomt befolket inntil ca. 1950. I 1953 hadde øya ca. 15.300 innbyggere. På 1960- og 1970-tallet økte innbyggertallet drastisk, da det ble bygget flere videregående skoler for unge cubanere her. Derfor skiftet også øya offisielt navn i 1978 fra «Isla de Pinos» til «Isla de la Juventud» (ungdomsøya).

 

Geografi

Den nordlige og østlige delen av øya er lavland med gode landbruksområder. Fra midten av øya og et stykke vestover er det kupert område med fjellpartier. Høyeste punkt er «La Canada» (303 moh.). Den søndre delen (ca 1/3 av øya) er sumpområder med mangroveskog. Hele dette området er erklært som naturreservat. Langs det meste av kysten forøvrig er det også sumpområder. Det er også spor av vulkansk aktivitet på den vestre del av øya.

 

Økonomi

I nord og øst er det landbruksområder, hvor det dyrkes vesentlig citrusfrukter og bananer. Mye av øya er dekket av furuskog, som er utgangspunktet for tømmerindustri.

Det foregår også et omfattende fiskeri fra øya, og den er kjent for sine skalldyrforekomster.

Foreløpig er turismen lite fremtredende på øya, men det finnes hoteller med gode sandstrender (f.eks. Bibijagua Beach - nordøst for Nueva Gerona, og ved Playa Roja - på vestkysten). Det er også muligheter for godt organisert privat overnatting og forpleining.

I syd er det krokodillefarmer.

 

Transport

Det er to måter å komme til øya på.

Fly:  Det er to flyplasser, hvorav den ene (Rafael) har tre daglige avganger til og fra Havana.

Ferge: Sovjetiske hydrofoiler (kometas) og katamaraner trafikkerer fra Batabano på Cuba til øya. Turen tar fra 3 til 4 timer. Det er også en bilferge på den samme strekningen som tar ca. 6 timer.

Det er meget streng sikkerhetskontroll ved besøk på øya.

Øya har et forholdsvis godt utbygget veinett.

 

Klima

Klimaet er tropisk, men temperaturen påvirkes dog av en rekke vinder som blåser over øya. Middeldøgntemperaturen er ikke på noe tidspunkt av året under 23 grader celsius. Den tørre perioden er fra november til april. Regnsesongen er fra mai til oktober.

 

Fengsler

Det gigantiske fengselet Presidio Modelo ble bygget av diktatoren Gerardo Machado i perioden 1926 - 1931, etter mønster fra et fengsel i Illinois, USA. Fengselet rommet 6000 fanger.

Etter at Fulgencio Batista kom til makten ved et statskupp på Cuba i 1952 ble bl.a. Fidel Castro holdt som fange her fra 1953 til 1955, etter at han hadde ledet et mislykket forsøk på maktovertakelse.

Presidio Modelo er nå nedlagt og forfalt som fengsel, men den imponerende administrasjonsbygningen brukes som skole og forskningssenter for unge kommunister. Fengselet er erstattet av moderne fengsler på andre deler av øya.

 

* Prison El Guayabo (MIS =maksimal sikkerhet)

* Center for Reeducation of Minors (COR = korreksjonsfengsler)

* Correctional Los Colonos (COR = korreksjonsfengsler)

* Paquito Rosales Cueto (1 y 11) (COR = korreksjonsfengsler)

* Prison la 60 (Columbia) (COR = korreksjonsfengsler)

* (MIS = minimum sikkerhet)

 

Eksterne lenker

Høyesterettsavgjørelse i 1907

Satellittbilder av Isle de la Juventud (interactive)

Gerona - cubansk portal til Isla de la Juventud

Turistportal (Tysk, Engelsk, Spansk)

Tekst er "sakset " fra Wikipedia

 


 


 

 
AustraliaGuiden

AltOmFerien

EgyptGuiden

KyprosGuiden

AltOmLondon

Barnestell

CruiseGuiden BåtGuiden DubaiGuide EnummerGuiden ØkonomiGuiden

Alt innhold på CubaGuiden.no er opphavsrettslig beskyttet